Hoe gebruik je de nieuwe Bolt SEO extensie

SEO is een beetje een controversieel woord...

Ik als webdeveloper ben er heel erg allergisch voor, net als voor SEO experts. Niet omdat zoekmachine optimalisatie per definitie slecht is, maar vooral omdat er heel erg veel onzin verteld wordt, waar dan weer goed aan wordt verdiend. (... door zombies)

Toch ontkom je er niet aan op het internet om je site te optimaliseren, en met de nieuwe SEO extensie voor bolt is het heel snel te doen.

Installeren

De nieuwe SEO extensie is als een standaard bolt extensie te installeren. Je gaat in je site naar het "Extra's" menu, voert bij "Installeer een nieuwe extensie" de letters "seo" in en daarna kies je een geschikte versie voor je site. De rest van de installatie gaat bijna automatisch.

Installatie

Configureren

In de readme van de extensie staat verder beschreven wat je moet doen om je site uit te breiden met de SEO opties.

Je moet bij de contenttypes in je contenttypes.yml een seo veld toevoegen bij de content types die je wilt gebruiken. En in de header van de templates kun je de titel vervangen en de meta tags toevoegen.

Andere instellingen kun je in seo.bobdenotter.yml aanpassen, hier kun je de globale instellingen van je site aanpassen.

Wat doet het

De extensie verzamelt per pagina de beste teksten en afbeeldingen om die in de titel, description en OpenGraph tags te zetten. Deze tags worden gebruikt als een bezoeker een bericht van je site deelt, of als er in de zoekresultaten van Google een bericht van je site wordt weergegeven.

Maar je kunt ook terwijl je bezig bent met het maken van een bericht in de site al zien hoe een bericht er in de zoekresultaten van google gaat uitzien, en dit ook aanpassen. Hiermee heb je dus extra invloed op de zoekresultaten.

Preview van zoekresultaat bij google

Wat moet je zelf doen

Ook met dit soort handige tools voor op je website blijft het je eigen taak om je website interessant te maken zodat mensen ook iets willen lezen op je site.

En dat blijft de belangrijkste regel van SEO:

Schrijf teksten, verhalen, artikelen die mensen willen lezen.

Geschreven door Jadwigo op vrijdag juni 5, 2015
Permalink - Tags: seo, bolt, extensies, howto, tips

« Zonsondergang - Inloggen met bolt »